Möte med Jolanda den tredje

När 19-åriga Rosie Björkman var i London träffade hon en spåkvinna som satt i ett tält och tog emot kunder med tarotkort i Kensington Gardens. Hon blev så fascinerad att hon stannade i tältet hos spåkvinnan hela veckan. Rosie blev totalt uppslukad och ville lära sig så mycket som möjligt. Idag, mer än fyrtio år senare, är hon känd som en av de legendariska svenska tarotläggarna, Jolanda den tredje.

Rosie Björkman fick med sig en tarotlek hem.
– Jag hade stora arkanan med mig i bakfickan på jeansen i flera år, berättar Rosie.

Sedan mötet med spåkvinnan i London har Rosie Björkman letat upp och besökt tarotläggare runt om i världen, bland annat träffade hon en spåkvinna i Berlin som hade ett litet rum där hon tog emot kunder bakom tvättmaskiner i en tvättomat. Men när Rosie Björkman tar sig an något då gör hon det på djupet. Hon har forskat kring myter, magi och andliga rörelser och ritualer inom det keltiska, pluggat isländska och levt med hopi-indianer och träffat spåkvinnor, häxor och trollkarlar runt om i världen.

Det var under en ritual hos cherokee-indianer som hon fick namnet Jolanda den tredje.
– När jag sysslar med tarot och magi är jag Jolanda och när jag lever mitt andra liv, mitt privatliv, då är jag Rosie, berättar hon.
I flera år drev hon en butik i Gamla stan i Stockholm där hon gjorde tarotläggningar för kunder. Hon minns den första kunden hon gjorde en tarotläggning som hon tog betalt för.
– Hon var 60 år och jag var 35 år. Jag tyckte hon var så gammal, nu är jag äldre själv, säger hon.

Efter några år fick hon frågan av Posten om hon ville sköta en sida på deras hemsida Torget där hon skrev om tarot och magi.

Det var på så sätt hon träffade konstnären och illustratören Hans Arnold, som illustrerat serietidningar och böcker som Bland tomtar och troll och skivomslag till bland annat ABBA:s Greatest Hits”. Hans Arnold arbetade också som scenograf för bland annat Kungliga Operan. Efter att ha tecknat ”Veckans Chock” i Vecko-Revyn åren 1954–1979 blev han rikskänd som skräcktecknare.

Hans Arnold och Rosie Björkman, alias Jolanda den tredje, blev goda vänner. När hon fick frågan av Norstedts bokförlag om hon ville skriva en bok och skapa en tarotlek var det naturligt och självklart för henne att göra det tillsammans med Hans Arnold.

Sedan dess har tarotleken med tillhörande bok getts ut i fem upplagor. Till tarotleken kommer en tjock bok med inspirerande texter om varje kort och med exempel på många olika läggningar och övningar. Hon berättar att alla övningar i boken har hon praktiserat själv

Ett naturligt nästa steg är att bok och tarotlek kan ges ut på engelska och nå ut till övriga världen.

Kirsten und S ROE Buchholzer are Die Mantiker – The Mantics

Kirsten
Kirsten und S ROE Buchholzer are „Die Mantiker – The Mantics (www.diemantiker.de). They live in Hamburg, Germany and are working as coaches, authors and teachers with Tarot, Astrology and other oracle technics. ROE also specialises in the Gypsy cards which originate from his homeland Austria.

The Higher Secrets of Hope
The lovely Gypsycards are full of the energy of the High Priestess. Especially the card „Hope“ has much in common with this Tarot Trump. In his talk ROE will initate you into the deeper meanings of this card and share a fantastic spread with you, based on the work of the famous German Tarot expert Hajo Banzhaf.

The Path of the Priestess
What exactly is the connection between Trump II and XX? Kirsten will discuss the deeper meaning and share a spread.

Intervju med Lisa Cronstedt – som kommer till tarotkonferensen i maj 2023

Möt Lisa Cronstedt, en av de erfarna svenska Tarotläggarna som både undervisat om Tarot i många år och gett ut boken Tarot – levande symboler. Lisa Cronstedt är en av huvudtalarna på Stockholms Internationella Tarotkonferens 2023.

Här berättar hon om sig själv och sitt förhållande till Tarot:

Tarotkorten har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas. Min mamma har alltid varit intresserad av alternativa sätt att förstå världen och paranormala fenomen. Hon visade mig även Tarotkorten.

För mig betyder Tarot kommunikation. Ett språk bortom logik som går via fantasi, lek och intuition -”symboliska”. Efter mina studier i jungiansk psykologi har korten och dess språk fått alltmer betydelse som vägvisare till allmänmänsklig visdom.

Jag använder Tarotkorten i perioder och då främst tillsammans med andra människor, men det händer att jag drar ett enstaka kort för mig själv när jag står inför val eller komplicerade situationer.

Tarotkorten är för mig alltid ett verktyg i personlig utveckling eftersom de ger mitt inte jag en röst. Som divination fungerar korten lika bra som andra orakel, det beror på mitt eget sinne och förmåga att tolka mönstren, tror jag.

Vid kortläggningar, men kanske oftare i samband med kurser, har jag ofta erfarit en glädje och fascination hos den person som fått korten lagda eller hos kursdeltagare. Det jag känner från dessa personer är ofta en kärlek till livet, och glädje att finnas till samt upplevelse av att korten förmedlar en kunskap vi alla besitter, att vi delar ett arvegods som får oss att känna gemenskap och en bekräftelse på vår allas storhet.

Jag tror att den sekulariserade människa är vilse i kapitalismens konsumtionssamhälle och att hon känner vanmakt inför miljöhot och våld. Då hjälper Tarotkorten oss att hitta tillbaka till vårt ursprung och tro på framtiden. Ja, jag tror att behovet av tarot som bärare på allmänmänsklig visdom och kärlek kommer att öka i framtiden.