Möte med Pehr Trollsveden – talare på Stockholmskonferensen 2024

Per Trollsveden är en av de legendariska svenska Tarottolkarna. Andligt sökande blev han i slutet av 1980-talet och för trettio år sedan började han med Tarot. Och många har han hunnit väglett med Tarotkorten och många har han utbildat. Han har också skapat en Tarotlek, Enhörningstarot. Att höra honom berätta om läggningar och rådgivningar han gjort är häpnadsväckande och helt magiskt.

Pehr Trollsveden kan med korten se konkreta jordnära händelser. Korten kan tala om allt i våra liv, både fest och vardag. Som när han kunde ge råd åt en ung person som ville studera utomlands och kunde får fram vilka länder som passade bäst för studierna och när han kunde varna någon för vattenskador i huset.

Att kunna vara konkret och tydlig måste självklart kombineras med omsorg om de korten läggs för.
– Som medial rådgivare med korten måste jag också de människor styrka att kunna ta sig igenom kriser, säger Pehr Trollsveden.

Hans första lärare i Tarot var Thomas Jönsson, som är ett välkänt namn inom svenska Tarotkretsar. Thomas Jönsson har i många år hållit kurser och utbildningar i astrologi, tarot och inre utveckling och gett ut böcker i dessa ämnen.

– Jag lärde mig så mycket av honom. Han öppnade min förståelse för hur Tarot är uppbyggt och vad korten kan säga, berättar Pehr Trollsveden.

Pehr Trollsvedens Tarotresa fortsatte sedan med Ylva Trollstierna som han gifte sig med 1996. Trollstierna är också en av de legendariska namnen inom svensk Tarothistoria.

Pehr berättar:
– Ylva har extrem djup kunskap, hon är otroligt duktig. Vi höll på med Tarot varenda dag, pratade jämt om Tarot.

Pehr och Ylva gick senare skilda vägar. Idag är Pehr gift med Lennart Abrahamsson, som också är Tarottolkare och Tarotlärare.

Trettio år har Pehr Trollsveden sysslar med Tarot. Ändå är det först de sista fem åren han känt sig helt trygg med korten.
– Ja idag känner jag mig jättetrygg med kvar korten säger.

Även om han inte lägger kort för sig själv dagligen så använder han korten mycket också för sig själv och inte bara för sina kunder eller vänner. En årsläggning gör han varje år på nyårsafton och när han har något viktigt beslut frågar han korten om råd.

För honom är det viktigt att kombinera kunskap med intuition. Hans råd till den som vill utvecklas inom Tarot och kanske också bli rådgivare med Tarot är:

– Studera och utbilda dig. Hitta gärna en bra lärare, en bra kurs. Håll sedan igång det, använd korten dagligen. Det är också bra att kunna kombinera kunskapen ned astrologi och numerologi. Låt kunskap och intuition vara lika viktiga.

Pehr Trollsveden är Tarottolkare, skapare av Tarotlek (gav ut Enhöringstarot 2017) och Tarotböcker, lärare i Tarot, medium, healer och gör tidigare liv-seanser med mera. Han har ett brett register inom andligheten. Liksom flera andra av de som gått in på djupet inom andliga fält och blir vägledare och lärare åt många började hans intresse i samband med en personlig sorg då han 1988 förlorade sin bror.

Möte med Jolanda den tredje

När 19-åriga Rosie Björkman var i London träffade hon en spåkvinna som satt i ett tält och tog emot kunder med tarotkort i Kensington Gardens. Hon blev så fascinerad att hon stannade i tältet hos spåkvinnan hela veckan. Rosie blev totalt uppslukad och ville lära sig så mycket som möjligt. Idag, mer än fyrtio år senare, är hon känd som en av de legendariska svenska tarotläggarna, Jolanda den tredje.

Rosie Björkman fick med sig en tarotlek hem.
– Jag hade stora arkanan med mig i bakfickan på jeansen i flera år, berättar Rosie.

Sedan mötet med spåkvinnan i London har Rosie Björkman letat upp och besökt tarotläggare runt om i världen, bland annat träffade hon en spåkvinna i Berlin som hade ett litet rum där hon tog emot kunder bakom tvättmaskiner i en tvättomat. Men när Rosie Björkman tar sig an något då gör hon det på djupet. Hon har forskat kring myter, magi och andliga rörelser och ritualer inom det keltiska, pluggat isländska och levt med hopi-indianer och träffat spåkvinnor, häxor och trollkarlar runt om i världen.

Det var under en ritual hos cherokee-indianer som hon fick namnet Jolanda den tredje.
– När jag sysslar med tarot och magi är jag Jolanda och när jag lever mitt andra liv, mitt privatliv, då är jag Rosie, berättar hon.
I flera år drev hon en butik i Gamla stan i Stockholm där hon gjorde tarotläggningar för kunder. Hon minns den första kunden hon gjorde en tarotläggning som hon tog betalt för.
– Hon var 60 år och jag var 35 år. Jag tyckte hon var så gammal, nu är jag äldre själv, säger hon.

Efter några år fick hon frågan av Posten om hon ville sköta en sida på deras hemsida Torget där hon skrev om tarot och magi.

Det var på så sätt hon träffade konstnären och illustratören Hans Arnold, som illustrerat serietidningar och böcker som Bland tomtar och troll och skivomslag till bland annat ABBA:s Greatest Hits”. Hans Arnold arbetade också som scenograf för bland annat Kungliga Operan. Efter att ha tecknat ”Veckans Chock” i Vecko-Revyn åren 1954–1979 blev han rikskänd som skräcktecknare.

Hans Arnold och Rosie Björkman, alias Jolanda den tredje, blev goda vänner. När hon fick frågan av Norstedts bokförlag om hon ville skriva en bok och skapa en tarotlek var det naturligt och självklart för henne att göra det tillsammans med Hans Arnold.

Sedan dess har tarotleken med tillhörande bok getts ut i fem upplagor. Till tarotleken kommer en tjock bok med inspirerande texter om varje kort och med exempel på många olika läggningar och övningar. Hon berättar att alla övningar i boken har hon praktiserat själv

Ett naturligt nästa steg är att bok och tarotlek kan ges ut på engelska och nå ut till övriga världen.

Kirsten und S ROE Buchholzer are Die Mantiker – The Mantics

Kirsten
Kirsten und S ROE Buchholzer are „Die Mantiker – The Mantics (www.diemantiker.de). They live in Hamburg, Germany and are working as coaches, authors and teachers with Tarot, Astrology and other oracle technics. ROE also specialises in the Gypsy cards which originate from his homeland Austria.

The Higher Secrets of Hope
The lovely Gypsycards are full of the energy of the High Priestess. Especially the card „Hope“ has much in common with this Tarot Trump. In his talk ROE will initate you into the deeper meanings of this card and share a fantastic spread with you, based on the work of the famous German Tarot expert Hajo Banzhaf.

The Path of the Priestess
What exactly is the connection between Trump II and XX? Kirsten will discuss the deeper meaning and share a spread.